Home » » Uživo Finale Lige Evrope : Gutmanova kletva nad Torinom

Uživo Finale Lige Evrope : Gutmanova kletva nad Torinom

 Vecerašnji centralni prenos ide iz Torina , gde se u okršaju za pehar lige Evrope sastaju Sevilla i Benfica . Biće ovo prvi meč u Evropi nakon 57. godina i tadašnjeg meča prvog kola Kupa Šampiona ova dva Evropska giganta , u tom dvomeču Španci su izašli kao pobednici 3-1 kod kuće i 0-0 u Lisabonu . Link za mec potrazite OVDE http://www.maxsporttv.co.vu/2014/05/sport-uzivo_6.html


  Zvanično, domaćin će biti Sevilja, tim koji je već osvajao ovaj trofej 2006. i 2007. godine (Kup UEFA).
Andalužani su na putu ka finalu, posle grupne faze izbacivali Maribor, Real Betis, Porto i pomenutu Valensiju.
  Sevilja je do danas 16 puta igrala protiv portugalskih timova u evropskim kupovima, od čega je osam puta pobedila, tri puta odigrala nerešeno i pet puta izgubila. suspendovanog Samperija i povređene Čeriševa i Kristofora.

  "Orlovi" iz Portugalije pokušaće da skinu i višedecenijsku "kletvu" nekadašnjeg trenera Mađara Bele Gutmana, koji je 1962. godine posle osvajanja Kupa šampiona tražio povećanje plate, uprava ga je odbila, a Gutman je tada kazao da Benfika zbog toga u narednih 100 godina neće osvojiti titulu evropskog prvaka. I bio je u pravu, pošto je lisabonski tim posle njegove "kletve" izgubio pet finala Kupa šampiona i dva finala Kupa UEFA, uključujući i prošlogodišnji poraz u finalu Lige Evrope od Čelsija pogotkom Branislava Ivanovića u nadoknadi vremena. Benfica je već osvojila titulu u nacionalnom šampionatu i Liga kup.
  Večeras i u nedelju imaju priliku da podignu još dva pehara, Lige Evrope i nacionalnog kupa. Benfika će osim pomenutih imati još jedan motiv, a to je prošlogodišnje finale u Amsterdamu. Tada je, tog 15. maja Čelsi bio bolji sa 2:1, a gol odluke dao je kapiten nacionalnog tima Srbije Branislav Ivanović.
  Na evropski trofej tim iz Lisabona čeka odavno. Prvaci Evrope su bili davno, u sezonama 1960/61 i 1961/62, a u finalu Kupa UEFA bili su i 1983. godine. Benfica je do sada 22 puta igrala protiv španskih klubova u evropskim takmičenjima, od čega su pet puta pobedili, 10 puta izgubili i sedam utakmica odigrali nerešeno , a u posljednjih 14 utakmica protiv španskih klubova u evropskim takmičenjima nije uspjela ostvariti pobjedu.
  Portugalci na megdan izlaze bez suspendovanih Lazara Markovića, Pereza i Salvija. Povređen je Silvio, kao i Ljubomir Fejsa. Benfika je na putu ka finalu izbacivala PAOK, Totenhem, AZ Alkmar i Juventus. 

 Finalna utakmica između igra se na stadionu Juventusa u Torinu sa početkom u 20.45 sati, a glavni sudija će biti Felix Brych, njegovi pomoćnici Mark Borsch i Stefan Lupp, dok će četvrti sudija biti Srbijanac Milorad Mazić.

  Evropska liga, ranije UEFA kup, je fudbalsko takmičenje u organizaciji UEFA-e, a nastala je kao zamjena kupu Velesajamskih gradova 1971. godine. Prvi osvajač ovog takmičenja je bio engleski Tottenham. Sve do 1999. godine u kupu UEFA učestvovali su drugoplasirani timovi iz domaćih liga. Tada je kup UEFA spojen sa takmičenjem koje je UEFA odlučila ugasiti – Kupom pobjednika kupova. Pobjednik dobija trofej koji može zadržati godinu dana, i manju kopiju koju dobija u trajno vlasništvo. Timovima koji osvoje Evropsku ligu tri puta zaredom ili pet puta ukupno daje se originalni trofej u stalno vlasništvo, a UEFA pravi novi za buduće takmičenje. Ipak, ovakav slučaj još nije zabilježen.
  Danas je to po broju učesnika najmasovnije, a po kvaliteti drugo najbolje klupsko fudbalsko takmičenje u Evropi. Aktuelni osvajač Evropske lige je engleski Chelsea.
  Najviše titula pobjednika Evropske lige, i to po tri imaju Barcelona, Valencia, Inter, Juventus i Liverpool. Jedini timovi koji su uspjeli odbraniti titulu kupa UEFA bili su španski Real Madrid koji je titulu osvojio u sezonama 1984/85 i 1985/86 i Sevilla koja je titulu osvojila u sezonama 2005/06 i 2006/07.
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2013. Free online exYU TV - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger